Türkiyeden Haberler

Maraş Katliamı Dosyası, katillerin “özel hayatı” için saklandı

Maraş Katliamı dosyasının bir kopyasını almak için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na üçüncü kez başvuran Avukat Seyin Sönmez’in başvurusu; daha önceden sayfa başına 0,846 kuruş vererek dosyanın bir örneğini alabileceği yanıtı verilmesine rağmen, davada yargılanan katillerin “özel bilgileri bulunduğu” bahanesiyle reddedildi.

Avukat Seyin Sönmez, Maraş Katliamı Davası Dosyası’nı iki yıldır alamıyor.

İlk olarak 23 Kasım 2012’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na başvurarak resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldürüldüğü Maraş Katliamı ile ilgili çalışma yaptığını ve dava dosyasını almak istediğini söyleyen Av. Seyin Sönmez’in isteği komutanlık tarafından “dosyada vekaleti olmaması” sebebiyle reddedildi.

Sönmez bu ret kararının ardından katliamda öldürülen Hacı Bektaş Bozkurt ve Cemal Bayır’ın birinci dereceden yakınlarından vekâletname alarak 31 Mayıs 2013 tarihinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tekrar başvurdu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Albay Kalyoncu, davanın 165 klasörden oluştuğunu, önceden belirlenecek bir tarihte dosyayı inceleyebileceğini, sayfa başına 0,846 kuruş verirse dosyanın bir örneğini alabileceğini söyledi ayrıca, vekaletname üzerinde 3 TL’lik baro pulunun eksik olduğunu bunu da alması gerektiğini belirtti.

Avukat Sönmez pulu aldıktan sonra, dosyayı incelemek için 2 Eylül 2013’te randevu aldı ve iki subay eşliğinde dosyayı inceledi ancak yanında tarama makinesi getirerek dosyayı taramasına izin verilmedi.

Bu incelemeden sonra Seyin Sönmez Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tekrar başvurarak dosya fotokopi ücretinin tekrar hesaplanmasını istedi. Sönmez’in başvurusuna bu sefer Albay Ramazan Gözel yanıt verdi.  Gözel ilk yanıtında başvurunun Milli Savunma Bakanlığı’na yapılması gerektiğini söyledi. Albay Gözel’in verdiği ikinci yanıtta ise “davada maktul olan kişinin birinci derecede yakınının davanın tarafı olduğunu söylemenin mümkün bulunmadığı anlaşıldığından dosyayı incelemenize ve tutanak ve belgelerin örneğini almanıza yasal imkân yoktur” ifadeleri yer aldı.

Yanıtın açıklamasında ise, davanın dosyasının kopyasının verilmesi halinde ise kişilerin özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgiler içeren ifade, beyan ve belgeler bulunabileceği” için talebin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun da kapsamı dışında kaldığı anlatıldı.

Avukat Sönmez, yaşananların ardından yaptığı açıklamada katillerin özel yaşamı gerekçe gösterilerek hak arayışının önüne geçildiğini belirterek, “Onca süreçten sonra dosyayı vermemek için bahane üretiyorlar. Bilgi almak için biz her yolu denedik, yine olmadı. Dosyadaki gerçeklerin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Özel yaşam dedikleri, acaba devletin bekası mıdır? Katliamdan ötürü hesap sormak isteyenlerin sayı genişlemesin, duyarlılık oluşmasın diye böyle bir karar verdiler” ifadelerini kullandı.

Daha önce CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün başvurusu da aynı gerekçeyle reddedilmişti.

Sendika.Org, Radikal

Benzer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün